Utolsó Frissítés: 2013-09-16

Angol nyelvvizsgák

Melyiket válasszam? | Vizsgafajták | Nyelvi készségek mérése | Mikor? Hol? Hogyan?

Hírek, akciók, újdonságok

Iskolánk

Ajánlatunk

Angol nyelvvizsgák

Fordítás

Áraink

Partnereink

E-mail: Itt küldhetsz üzenetet!

 

Angol Középpfokú Általános Nyelvvizsgák

Sajnos a mi kicsi iskolánkban nyelvvizsgát tenni nem lehet, hisz egy vizsga akkreditációjának költsége meghaladja lehetőségeinket, de ezt a hátrányt igyekeztünk előnyünkre fordítani azáltal, hogy több nyelvvizsga típusra is felkészítünk.

Mivel ma a nyelvvizsgázók kb. 70%-a (becsült adat) középfokú nyelvvizsgát tesz, ezért itt most ennek a lehetőségeivel ismertetlek meg Benneteket, később, esetleges igény szerint, kidolgozzuk az alap- és felsőfokú anyagot is. A német középfok elkészítése folyamatban van.

Melyiket válasszam?

Pár évvel ezelőtt a nyelvvizsga egyet jelentett a Rigó utcai nyelvvizsgával. Ma már sokkal színesebb a paletta és érdemes megfontolni, hogy melyiket válaszd. Minden vizsgafajtának van előnye és hátránya is. Az első kérdés amit tegyél fel Magadnak: Miért van szükségem a nyelvvizsgára?

1. Az érettségi kiváltására - ez volt eddig a leggyakoribb válasz.

Ez 2005-től megszűnik, hisz a középfokú nyelvvizsgával nem lehet kiváltani a kötelező érettségit. Hogy az egyetemek hogyan viszonyulnak majd a nyelvi érettségihez, elfogadják-e nyelvvizsgaként, ez ma még nem világos. Ezt nyilván nagyban befolyásolja majd, hogy az adott egyetemen folyik-e nyelvi képzés és vizsgáztatás.
Összehasonlítva az új típusú érettségit a nyelvvizsgákkal megállapítható, hogy a középszintű érettségi kb. az alapfokú, míg az emelt szintű érettségi a középfokú nyelvvizsgának felel meg.

2. Diplomához

Ma törvény írja elő, hogy diplomát Magyarországon csak az kaphat, aki legalább egy idegen nyelvből középfokú államilag elismert (néhány intézményben alapfokú) nyelvvizsgát tesz. Legtöbb intézmény kétnyelvű nyelvvizsgát ír elő, ami tartalmazza a fordítást idegen nyelvről magyarra és esetleg magyarról idegen nyelvre. Az egynyelvű vizsgákat általában egy fordítási gyakorlat elvégzésével, külön vizsgadíj ellenében honosítani lehet.

3. Munkahelyen nyelvi pótlék igényléséhez

A munkahelyek általában valamennyi Magyarországon akkreditált nyelvvizsgát elfogadják nyelvpótlék biztosításához, ezért érdemes kiválasztani azt, ami a legjobban egyezik nyelvtudásoddal.

4. Külföldi tanulmányokhoz, munkavállaláshoz

Külföldi egyetemek általában a nemzetközi nyelvvizsgákat kérik, fogadják el.
Munkavállaláshoz ritka esetben kérnek nyelvvizsga bizonyítványt, gyakrabban felvételi beszélgetés alapján tájékozódnak a leendő munkavállaló nyelvi képességeiről.

5. Saját magad felméréséhez

Itt azt döntsd el, hogy mit akarsz bizonyítani. Mindenképpen érdemes azt a vizsgát választani, amelyik egyéniségednek, jelenlegi tudásodnak a leginkább megfelel, azt, amelyiknél kicsi az esély a kudarcra, mert egy sikertelen vizsga rossz motiváció a jövőre nézve .

Egyes vizsgatípusok általános jellemzői

Csak azokat a vizsgákat mutatjuk itt be, amelyekre mi is vállalunk (vagy szeretnénk vállalni) felkészítést. Természetesen a későbbiek során nem zárkózunk el más típusú nyelvvizsgák rendszerünkbe való beépítésétől sem.

Az Európa Unió ajánlásának megfelelően Magyarországon is a 6 fokozatú vizsgarendszert veszik alapul (bár A1-A2 vizsgát - gyerekeknek - ismereteim szerint sehol sem tartanak, C2 vizsgának csak a CPE - Cambridge Proficiency Examination felel meg)

B1 - alapfok
B2 - középfok
C1 - felsőfok

1. FCE (Cambridge First Certificate in English examination)

Ugyan besorolását tekintve B2 típusú vizsga, de tapasztalatunk szerint magasabb szinten áll.
Európában a legnépszerűbb vizsga, alaposan kidolgozott, több évtizedes tapasztalaton alapuló ellenőrzési rendszer. Sokoldalúan vizsgálja a jelöltek tudását. Ha ezt a vizsgát választod otthonosan kell mozognod valamennyi alább ismertetett készség területén.

2. BME (Budapesti Műszaki Egyetem)

Akkreditált, hazánkban mindenütt elfogadott kétnyelvű nyelvvizsga. Jellegét tekintve hasonlít az ORIGO vizsgához. Tapasztalataim alapján az írásbeli része könnyebb, szóbeli része viszont nehezebb az Origoénál. A vizsgáztatás szubjektív elemeit próbálják minden módon kiiktatni, sikerrel.

3. ECL ( European Consorcium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) vizsga

Akkreditált, általános, egynyelvű nyelvvizsga. 3 készség mérése írásban történik: olvasott szöveg értése, íráskészség és listening, a szóbeli bizottság előtt zajlik 2 vizsgázóval. A vizsgának nincs nyelvtani ellenőrző része és hiányzik a fordítás is. Készségenként max 25 pont adható, 60% -os teljesítmény tekinthető sikeres vizsgának, de 50%-ot minden részfeladatból teljesíteni kell. Szótár nem használható.

Sikertelen vizsga esetén lehetőség van csak a sikertelen rész megismétlésére. Az ECL az egyetlen magyarországi központtal (Pécsi Tudományegyetem) rendelkező nemzetközi nyelvvizsga. Évente 5 alkalommal szerveznek vizsgát: február, május, augusztus, október, december. Nemzetközileg is elismert vizsga. Honosítható.

4. EURO

Nagyon vizsgázóbarát kétnyelvű akkreditált vizsga, melyet országon belül mindenütt elfogadnak. Sokféle apró feladattal mérik a vizsgázó tényleges tudását, a vizsgakövetelmények megfelelnek az Európa Unió ajánlásának. Nemzetközileg még nem terjedt el. Létezik Business változat Europro néven.

5. ITK ORIGO

Hazánkban még mindig a legismertebb, legnépszerűbb akkreditált kétnyelvű nyelvvizsga. Nyelvtani követelményrendszere vetekszik az FCE vizsgáéval. Jól kidolgozott áttekinthető rendszere van. Azoknak ajánlom, akiknek a magyar nyelvű fogalmazás nem okoz gondot, hisz az angolról magyarra fordításnál, valamint a szövegértésnél leginkább erre van szükség.

6. Pannon nyelvvizsga

http://www.pannon-nyelvvizsga.hu

7. TELC (The European Language Certificates)

2006 szeptemberétől megváltozott a vizsga rendszere, értékelése, s a feladatok nehézsége.

A szintbesorolások együtt változnak a teljesíthetoségi százalékokkal is, B1 - 60-100% között alapfok, B2 - 60-100% között középfok. A félvizsgák a megfelelo szinteken egyesíthetoek C típusú bizonyítvánnyá.

Az Európa Unió tagállamaiban elfogadott nemzetközi nyelvvizsga, magyarországi kizárólagos képviselője a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

8. TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Internetes nemzetközi nyelvvizsga, erre való felkészítést jelenleg nem vállalunk.

9. ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages)

Egynyelvű vizsga, amely nem tartalmaz sem nyelvtani tesztet, sem fordítási feladatot. Nemzetközileg is elismert vizsga. Honosítható.

10. Zöld Út

Ez az egyetlen szakmai nyelvvizsga, amelyre felkészítünk egyszerűen azért, mert Gödöllőn a Szent István Egyetemen lehet letenni ezt az akkreditált kétnyelvű vizsgát. Két ága van: mezőgazdasági és üzleti. Vizsgázó barát jellegét mutatja, hogy nem tartalmaz külön nyelvtani feladatot, hanem az egyes feladatok elvégzése során ellenőrzi a nyelvi kompetenciát.

Vizsgált nyelvi képességek, készségek

I. Nyelvtan (English Usage)

A nyelvtani ismereteket a különböző nyelvvizsgák, változatos tesztekkel ellenőrzik. Legismertebb az Origo vizsga 50 kérdéses feleletválasztós tesztje (Multiple choice). Ugyanez a feladat megtalálható BME vizsgánál 30 kérdéssel. 4 szóból kell kiválasztani a megfelelőt a BME egy másik szöveg-kiegészítéses 20 kérdéses feladatánál, míg az FCE-nél 15, az EURO és a TELC vizsgáknál 10-10 szót kell beírni a kihagyott helyekre. Mondat átalakítást az FCE vizsga tartalmaz. Az ECL és a Zöld út nem tartalmaz külön nyelvtani tesztet, hanem a különböző feladatok ellenőrzése során méri a nyelvi kompetenciát.

II. Olvasott szöveg értése (Reading Comprehension)

Valamennyi nyelvvizsga szinte a legfontosabb készségnek tartja, hogy megértsük az idegennyelvű szöveget. Változatos feladatokat találtak, hogy minél sokoldalúbban ellenőrizzék tudásod. A szövegértés nem fordítás, tehát nem kell szóról szóra lefordítani a szöveget. Mindegyik feladatnál jobban teszed, ha a feladat elolvasása után először elolvasod az adott szöveget, hogy „képben legyél”, aláhúzod az értelmezést zavaró idegen szavakat, s csak ezután kezdesz a feladat megoldásához.

III. Íráskészség (Writing)

Az íráskészséget valamennyi nyelvvizsga önálló fogalmazással méri. Több helyen alkalmaznak levelet (hivatalos, magán), vagy összefüggő fogalmazást. Stílust csak az FCE nyelvvizsga kér: elbeszélés, riport, beszámoló, stb., de ez sem haladja meg egy átlagos vizsgázó képességeit. A fogalmazásnál, legyen az bármelyik fajta (irányított vagy önálló), ügyelni kell a választékosságra, az angolos szószerkezetek, fordulatok helyes alkalmazására, a középfokon elvárható nyelvtan és szókincs alkalmazására. Igazából ez a legkreatívabb feladat, itt mutathatod meg igazán, hogy mit is tudsz. A fogalmazások terjedelmében van csak különbség, nem célszerű a megadott terjedelmet túllépni, van olyan vizsga, ahol ezért pontlevonás jár. (Segítség II/2 Szövegértés: Text A=178 szó ...oldal)

IV. Közvetítés (Mediation)

A közvetítést a kétnyelvű vizsgák tartalmaznak a BME és az Origo: Fordítás angolról magyarra és az EURO nyelvvizsga tolmácsolási feladata. Az Origo angolról magyarra fordítása a legnehezebb feladat csaknem minden nyelvvizsgázó számára. Itt valójában az anyanyelvi fogalmazásban való jártasság a sikeres vizsga feltétele. Ezért különösen nehéz ez a rész a nem humán beállítottságú vizsgázók számára. A magyar diákok számára az is problémát okoz, hogy a két nyelv rendszere alapvetően eltér egymástól. Ezért a fordítással külön is foglalkozunk. Fordítási feladatot tartalmaznak a honosítási vizsgák is.

V. Hallott szöveg értése (Listening)

Vannak vizsgák, amelyek a Listening feladatot az írásbeli, vannak amelyek a szóbeli vizsgához kapcsolják. Mindenképpen a legnehezebb feladatok egyike, hisz az angol nyelv megértése anyanyelvi előadó által, a kiejtés sajátságai miatt nem egyszerű feladat.
Azoknak van könnyebb dolguk, akik kezdő koruktól folyamatosan hallgatnak nyelvi kazettát, CD-t, a szülők által kevésbé kedvelt szöveges dalokat, angol nyelvű tv műsorokat néztek. Az eredeti angol szöveg hallás utáni megértése nagyon sok gyakorlást igényel a vizsgára való felkészülés során. A különféle vizsgák ezt a készséget is többféle módon ellenőrzik.

VI. Beszédkészség (Speaking)

Az egyik legfontosabb ok, amiért nyelvet tanulunk az, hogy társalogni tudjunk idegen anyanyelvűekkel. Aki angolt választott az nagyon szerencsés, hisz a Földön több milliárd ember beszél angolul, nemcsak anyanyelvén, de második nyelvként. Valamennyi nyelvvizsga típus nagy hangsúlyt helyez a szóbeli kifejezőkészség ellenőrzésére, arra, hogy lemérje, jelenlegi tudásod mennyire felel meg a középfokon elvárható szintnek, rendelkezel-e megfelelő szókinccsel és mennyire biztosan tudod alkalmazni az alapvető nyelvtani szabályokat. Minden vizsga meghatározza azokat a témaköröket, amelyekről a vizsgán változatos formában feladatokat kell megoldani. A beszédkészség ellenőrzésére valamennyi vizsga több gyakorlatot is felvonultat.

Először nézzük a témaköröket a teljesség igénye nélkül:

1. *Personal characteristics*
2. *Appearance*
3. *Family*
4. *Friends and relationship*
5. *Ages and stages*
6. *Man and society*
7. *Social problems*
8. *House, flat home*
9. *The housing system*
10. *Free time, hobby, entertainment*
11. *Holidays and celebrations*
12. *Reading, television, video, cinema*
13. *Music, theatre, museum*
14. *Learning, suject, school system*
15. *Work and job*
16. *Sports*
17. *Health*
18. *Illnesses*
19. *Services*
20. *Shopping*
21. *Transport*
22. *Journey, excursion, trip*
23. *Weather, seasons, environment protection*
24. *Communication*
25. *Hungary*
26. *English speaking countries*
27. *Nature and geography*
28. *Daily routine*
29. *Feelings and emotions*
30. *Society, local and country government*

(Gödöllőhöz legközelebb eső)

VIZSGAKÖZPONTOK

1. CAMBRIDGE FCE

British Council Budapest 1062 Budapest, Benczúr u. 26.
Tel: 06-1-478-4778; 061-478-4779
www.britishcouncil.hu

2. BME (BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM)

BME Nyelvvizsgaközpont 1111 Budapest, Egry József u. 1. E. ép. 9.em.6.
Tel: 06-1-463-31-32; Fax:06-1-463-31-93
www.bmenyelvvizsga.bme.hu

3. ECL nyelvvizsga

Danubius Nyelviskola 1065 Budapest, Bajcsy-Zs. út 7.
Tel: 06-1-269-68-64, e-mail: danubius@mail.datanet.hu
www.danubiusnyelviskola.hu

4. EURO Nyelvvizsga

International House, 1022 Budapest, Bimbó u. 7.
Tel: 06-1-212-40-10
www.ih.hu

5. ITK ORIGO

Szent István Egyetem 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
Tel: 06-28-522-000/1930, Fax: 06-28-522-092
E-mail: bohi@folade.gau.hu
www.ivk.szie.hu

Idegennyelvi Továbbképző Központ, 1085 Budapest, Rigó u. 16.
Tel: 06-1-459-96-14, 06-1-459-96-57
www.itk.hu

6. PITMAN QUALIFICATION

1. Gödöllői Szakképző Magániskola
2100 Gödöllő, Dózsa György út 69. Tel/fax: 06-28-423-850
Oktatási Iroda: 2100 Gödöllő, Dózsa György út 5-7. Tel/fax:432-767
E-mail: gszmisk@hotmail.com
www.gszm.hu

2. City & Guilds Pitman Qualifications Kelet-európai vizsgaközpont
1052 Budapest, Semmelweis utca 4.
Tel: 06-1-484-02-06
www.pitman.hu

7. TELC (The European Language Certificates)

TELC Vizsgaközpont 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16. félemelet.
Postacím: 1431 Budapest Pf. 176
Tel: 06-1-483-25-43, 06-1-338-35-88, fax: 06-1-483-25-35
E-mail: telc@telc.hu
www.titnet.hu
www.telc.hu

8. TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Fulbright-Prometric Computer – Based Test Center
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. Professzorok Háza, fszt 5.
Tel: 06-1-462-80-40, fax: 06-1-462-80-53
www.fulbright.hu
Jelentkezés és inf: www.toefl.org/pubs/dnldbltn.htm

9. Zöld Út

Szent István Egyetem 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
Tel: 06-28-522-000/1930, Fax: 06-28-522-092
E-mail: bohi@folade.gau.hu
www.ivk.szie.hu


Top-Tan Oktatási Bt. Gödöllő, Szőlő u. 16. 4. 15.; Tel./fax: 28-423-744; Mobil: 30-224-75-63; E-mail: info@toptan.hu

© Top-Tan Nyelviskola Minden jog fenntartva

webdesign